Leer inmaken, wecken en fermenteren tijdens deze workshop Ouderwets Conserveren. Je maakt er de heerlijkste producten mee zoals o.a. Chutney, crème fraîche, groentespreads, zachte kruidenkaas, sambal, zuurkool en likeur. Het is ook nog eens leuk om te doen en veel goedkoper en lekkerder dan de kant en klaar producten uit de winkel. Met een dagje gezellig workshoppen ken je alle basisregels en kun je thuis meteen zelf aan de slag.
Wat is ouderwets conserveren?
Bij het conserveren van voedsel zorg je aan de ene kant hoe je eten langer kunt bewaren en aan de andere kant kun je heel goed je eigen persoonlijke smaak aan het product geven. Dat is meteen de reden dat ik het zo leuk vind om te doen. Ik leer je eerst de spelregels en daarna kun je experimenteren met smaken. Wat lekker is bepaal jij namelijk zelf. Niet een kookboek of een recept. De een houdt van zoet, de ander van een zuurtje en de volgende van pittig. Dat is allemaal prima. En door zelf te conserveren geef je je persoonlijke touch aan je eten.
Gelukkig zijn deze kooktechnieken ook niet moeilijk, je hebt echt geen kookervaring nodig. Maar er zijn wel een aantal spelregels die je moet weten om veilig te werken. En helaas ontbreekt de juiste informatie daarover vaak in kookboeken, op kookblogs en in online kookvideo’s. Vandaar dat ik deze workshop 8 jaar geleden bedacht en nog steeds met succes geef.
Lia: “Ik was niet echt een keukenprinses, maar door deze workshop heb ik enorm veel lol gekregen in koken. Gewoon omdat het net even anders is dan ik gewend was.”
Duurzaam
Wist je dat je eigengemaakte producten echt veel lekkerder zijn dan die uit de winkel? Ik weet zeker dat als je eenmaal zelf inmaakt je nooit meer uit de winkel koopt.
En wist je dat je ook nog eens veel energie bespaart door zelf in te maken. Zo kun je prima met restjes groenten en fruit werken. Je hoeft niet lang te koken, dat spaart energie. En je hebt ook geen aparte apparaten zoals weckketels en droogmachines nodig. Ik leer je met eenvoudige middelen (die iedereen in huis heeft) hetzelfde resultaat te bereiken. Dus, wie conserveert zet niet alleen iets lekkers op tafel, maar is ook nog eens heel duurzaam bezig. Conserveren past dus heel goed in een duurzame leefstijl.
Annet: “Ik krijg enorm veel voldoening van alles zelf maken en vind het belangrijk dat ik tegelijk veel energie bespaar in de keuken.”
Geld besparen
Ouderwets conserveren? Dat is toch iets wat oma deed met weckpotjes en zo? Dat klopt, en juist die oude technieken zijn weer helemaal terug van weggeweest. Vroeger hadden mensen namelijk geen koelkast of diepvries om hun eten te bewaren, dus moesten ze andere manieren bedenken. En nu, met de huidige energieprijzen, is het ook handig om te koken zonder veel energie te verbruiken. Daar bespaar je aardig wat geld mee. Bewaren kan gewoon in glazen potten buiten de koelkast en diepvries, dus dat spaart ook energie. En minder energie gebruiken betekent ook geld uitsparen. Bedenk daarbij dat je ook niet meer die dure kant en klaar potten in de supermarkt hoeft te kopen. Daarmee bespaar je dus ook nog eens veel geld.
courgetteplant in mijn tuin
Moestuin en ouderwets conserveren
Voor de gelukkige eigenaren van een moestuin is conserveren een ideale manier om de grote voorraden in te maken en lang te kunnen bewaren. Maar ook heel leuk als je eens een halve bloemkool en een paar sperziebonen over hebt. Je kunt nagenoeg alles inmaken en daardoor langer bewaren. Je hoeft er echt geen keukenprins(es) voor te zijn en je hoeft er geen dure machines voor in huis te halen. Wel zijn er een aantal spelregels over hoe je te werk moet gaan. Daarbij is de juiste hygiëne het belangrijkst. Hoe je dat doet leer je in de workshop. Daarna heb je die spelregels zo onder de knie en kun je thuis de heerlijkste delicatessen zelf maken. Leuk om op tafel te zetten en leuk om cadeau te geven.
Tijdens deze kookworkshop leer je de beginselen van de verschillende conserveertechnieken, krijg je veel tips en vertel ik je alles over de do’s en dont’s van het conserveren. Gezamenlijk maken we 7 verschillende ingemaakte gerechten, dranken en hapjes van groenten, fruit en kruiden. Tijdens de werkzaamheden krijg je tips en antwoord op al je conserveer-vragen.
Uiteraard krijg je je zelfgemaakt lekkers in weckpotten mee naar huis.
Om alles goed uit te leggen duurt de workshop van 10 u tot 16.00 uur. Je krijg een lunch en tussendoor is er koffie en thee. Je gaat naar huis met 7 potten lekkers en krijgt per mail alle informatie nog eens op een rij, zodat je thuis lekker verder kunt experimenteren. De kosten van deze dag, incl. alles is €150,-
Lijkt het je leuk om mee te doen? Check dan hier de data van de workshop. Wees er wel snel bij, want ik werk met kleine groepen en dat betekent dat het snel vol zit.
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht).