IMG_2107

Het zonnetje doet zijn best en we gaan weer lekker buiten eten. Als het aan mij ligt doen we dat vandaag met een lekker stoofpotje van varkensvlees. De oorsprong van dit gerecht ligt eigenlijk in Portugal waar ik het ooit tijdens een vakantie at. Daar werden er ook mosselen en andere groenten door gedaan, maar ik geef hier vandaag een simpeler Hollandse variant, die minstens even lekker is. En het handige is. Ik had nog wat wortels over van het recept van gisteren en die zijn dan meteen ook weer op!!

Recept

Stoofpotje van varkensfilet

Wat heb je nodig?

250 milliliter  droge witte wijn

1 el paprikapoeder pikant

1/2 el paprikapoeder zoet

1/2 tl kaneelpoeder

1 tl gemalen komijn (djinten)

2 laurierblaadjes

6 tenen knoflook, gepeld

500 gr varkensfilet in blokjes

500 gr krieltjes

3 eetlepel olijfolie

2 uien, in smalle ringen

1 winterwortel, geschrapt, in plakjes of blokjes

een blikje gepelde tomaten

1 tl chilipoeder

een bosje peterselie, fijngehakt

bospeen

Zo maak je het:

Meng de wijn met de paprikapoeders, kaneelpoeder, komijn, laurierblaadjes, 3 doorgesneden teentjes knoflook, 1 eetlepel zout en 1/2 theelepel versgemalen peper.

Voeg vervolgens de varkensfilet toe en laat het vlees minimaal 2 uur marineren (dit kan ook een dag van tevoren).

Schep het vlees dan uit de marinade. Let op: bewaar de marinade wel!

Dep dan het vlees droog en verwijder de laurierblaadjes. Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan. Bak het vlees hierin goudbruin en schep het dan uit de pan.

Giet vervolgens de marinade in de pan en kook deze in tot er circa 3/4 van over is. Schenk dit vocht over het vlees.

Hak de rest van de knoflook fijn.

Verhit de rest van de olijfolie in de braadpan en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten.

Voeg de wortel, krieltjes, tomaten uit blik, chilipoeder en het vlees met het vocht toe en stoof zachtjes zo’n 25-30 minuten.

Bestrooi het gerecht met peterselie. Lekker met stokbrood.

IMG_2108

 

TG Facebook Comments

5-12-2015
Geplaatst in vleesgerecht