Hhhhmmm we mogen weer aan het speculaas, want vandaag is het zo ver! Dan komt de Goedheiligman weer in ons dorp aan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik al een paar weken speculaas aan het bakken ben, want ik wil de perfecte speculaas leren bakken. Nou met de aanwijzingen van Cees Holtkamp op Youtube worden er een aantal speculaas-lukt-niet-mysteriën ontrafeld. Wat vertelt deze man toch geweldig over de fijne kneepjes van het vak. Afijn, ik heb nu eindelijk de perfect brosse speculaas gebakken. Tja en dat moet ik uiteraard met je delen. Eenmaal zelfgemaakt wil je echt nooit meer andere speculaas eten. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk, dus ik zou zeggen: maak vandaag het deeg, stop het een nachtje in je koelkast en dan hoef je morgen alleen nog de oven aan te zetten. Je huis ruikt heerlijk en je eet de lekkerste speculaas…
mini Sinterklaas gespot in Baarn
Recept
Zelf speculaas maken
1 kg-makkelijk-bevat gluten
Ingrediënten
225 gr roomboter
300 gr gele basterdsuiker
500 gr Zeeuwse bloem (of patentbloem)
50 ml karnemelk
20 gr bakpoeder
5 gr zout
30 gr speculaas- of koekkruiden
Bereiding deeg:
Meng de boter en de suiker goed door elkaar tot een smeuïg geheel.
Voeg daar dan de karnemelk aan toe en roer deze tot het geheel opgenomen is.
Meng de bloem met het bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Voeg het toe aan het botermengsel terwijl je (machine) blijft mixen.
Voeg eventueel 1 – 3 eetlepels water melk toe als het deeg wat droog is. Dat kan als je gewone of patent bloem gebruikt in plaats van Zeeuwse bloem.
Rol het deeg met de hand tot een brede staaf. Verpak het in plastic folie en laat het deeg minimaal een uur, maar het liefst een nachtje, rusten in de koelkast. Overigens kun je het ook wekenlang bewaren in de koelkast. De smaak van de speculaaskruiden wordt dan nog veel sterker. Het voordeel is ook dat je telkens een stukje deeg pakt om er koekjes van te bakken. Zo heb je tot Sinterklaas je eigen kant en klaar deeg liggen.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Haal het deeg uit de koelkast.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte en leg dit op het bakpapier. Je kunt de koek nu eventueel nog garneren met halve amandelen, maar die worden bij mij thuis niet gewaardeerd!
Bak de koek in 25-30 minuten bruin en laat hem op de bakplaat afkoelen. Brokkel hem daarna in stukken en smullen maar!
Je kunt van het deeg natuurlijk ook pepernoten maken. Doe ze in een weckpot en geef ze cadeau!
Extra weetjes over speculaas maken
Bij speculaas gebruik je altijd meer suiker dan boter! Dat is dus geen fout in het recept.
Zeeuwse bloem bevat relatief weinig gluten. Kun je die niet kopen, neem dan patentbloem. Ook een zachte bloem die speciaal is voor het maken van gebak en koek. I het deeg wat droog, voeg dan wat water toe.
Koop liever niet zo’n goedkoop plastic busje speculaaskruiden uit de supermarkt. De smaak is door lang verblijf in de supermarkt en gebruik van goedkope ingrediënten niet echt lekker. En dat bepaald nou net de smaak van je koek. Koop dus liever in een speciaalzaak of op de markt je kruiden.
Speculaaskruiden bestaan trouwens voor 80% uit kaneel en voor de rest uit: venkel, koriander, kruidnagel, foelie, nootmuskaat, kardemom, gember en steranijs.
Wist je dat basterdsuiker typisch Nederlands is? Buiten ons land is het nauwelijks verkrijgbaar. Het is ooit uitgevonden om rietsuiker van slechte kwaliteit toch verkoopbaar te maken door er melasse (een bijproduct uit de suikerteelt) en karamel aan te te voegen (vandaar de verschillende kleuren)
Gerelateerd
TG Facebook Comments