lentesalade

Hallo zonnetje! Om lekker aan te sluiten bij het mooie weer van vandaag, heb ik een heerlijke lentesalade voor je. Daarbij maak ik een dressing van karnemelk. Dat is lekker fris en ook nog eens een oudhollandse traditie uit Gelderland. Daar kenden ze vroeger het gerecht stip-stamp, ofwel andijvie stamppot. Vaak werd de stamppot overgoten met een karnemelksaus. Deze saus werd trouwens ook gebruikt bij een zomerse maaltijdsalade van gekookte aardappelen, sla en spekjes. Ik gebruik hem hier over een lentesalade met raapstelen, pastinaak en eieren. Eet hem als lunch of als voorafje bij een maaltijd. Heb je alvast de vitaminen binnen! Voor de kinderen is het leuk als ze zelf de karnemelk-dressing over de salade mogen gieten! Kun je daarna pannenkoeken bakken of zo!

Recept Lente-salade met karnemelk-dressing

2 personen – 15 minuten – supermakkelijk

lentesalade

Ingrediënten

1/2 krop spitskool

½ pastinaak

1 appel

2 gekookte eieren

50 ml karnemelk

citroensap

extra vergine olijfolie

1 bosje bieslook

100 gr oude kaas geraspt

lentesalade

Bereiding

Zet een pan water op en breng die aan de kook. Doe hier de eieren in.

Snijd de spitskool in repen en voeg die 1 minuut toe aan het kokende water. Zo blancheer je de groenten. Haal ze uit het water en leg ze meteen even in een bak koud water. Laat de pan met de eieren op het vuur.

Schil de pastinaak en de appel en snijd beiden in luciferdunne reepjes.

Voeg de pastinaakreepjes toe aan kokende water. Haal er na 1/2 minuut koken uit en leg ze ook even in koud water. Haal nu ook de eieren uit het kokende water en laat ze even schrikken onder koud stromend water.

Giet de spitskool en de pastinaak beiden af en doe ze in een grote schaal. Doe daar ook de appelreepjes bij.

Pel de eieren snijd ze in vieren en leg ze op de salade.

Maak de dressing door de karnemelk samen met 2 el citroensap, 1 el olijfolie, een snuf zeezout, wat peper en een klein bosje geknipte bieslooksprieten in een jampot, te doen. Schud even goed heen en weer en giet dit uit over de spitskool, pastinaak en eieren.

Strooi er naar smaak de geraspte kaas en nog wat geknipte bieslook over.

 

IMG_4279

 

4-12-2016
Geplaatst in lunch, salade