Dit recept voor oma’s appeltaart met spijs is een van de lekkerste appeltaart recepten die ik ken. Dat komt in de eerste plaats door het gebruik van goudreinetten, een heerlijke stoofappel die ook perfect is voor appelmoes. Ook het gebruik van custardpoeder en de spijs geven deze appeltaart veel extra smaak. En nu het buiten weer kouder en natter wordt is er binnen niks leukers dan zelf te bakken en te trakteren op zo’n heerlijke punt van oma’s appeltaart. Als we dan toch nergens naar toe kunnen, maken we er binnen maar een feestje van toch!

Recept Oma’s appeltaart

Ingrediënten

  • 350 gr patentbloem
  • 250 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr suiker
  • 5 appels, goudreinetten
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 citroen (alleen de schil)
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 ei
  • 2 tl kaneel
  • 2 el custardpoeder
  • 4 el witte basterdsuiker
  • 50 gr rozijnen
  • 20 gr amandelschaafsel
  • pakje amandelspijs

Bereiding

Het Deeg

Zeef de bloem boven een mengkom, voeg het bakpoeder toe en roer het door elkaar. Rasp er het gele deel van de schil van een halve citroen boven, voeg de suiker, de in blokjes gesneden roomboter, het zout, het vanille-extract en een half ei toe. Kneed hier een samenhangend deeg van totdat het een bal is. Wikkel de bal in vershoudfolie en laat deze zeker een uur opstijven in de koelkast.

De vulling

Schil intussen de appels, snijd de klokhuizen eruit en hak ze in blokjes. Doe de stukjes appel in een mengkom en doe de witte basterdsuiker, de custardpoeder, rozijnen, amandelschaafsel en de kaneel er bij. Roer alles goed door elkaar.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden.

Rol nu driekwart van het deeg uit tot een mooie plak van een halve centimeter dik. Neem een springvorm (24 cm doorsnee) en vet deze in met wat boter, leg een vel bakpapier op de bodem en doe de ring erop. Verdeel het deeg over de bodem en de zijkanten en bekleed er de springvorm mee.

Leg een laagje amandelspijs op de bodem en spreid het goed uit. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak maar ook dat de bodem niet zompig wordt tijdens het bakken. Doe nu de appelrozijn-vulling in de vorm. Rol het resterende deeg in repen en verdeel die in een rastervorm over de bovenkant van de taart. Klop een ei los en smeer dit met een kwastje over het bovenste deeg.

Schuif de appeltaart in je oven en bak deze zo’n 75 minuten. Als de bovenkant te hard bakt, dek de taart dan af met alumiumfolie.

Laat de taart helemaal afkoelen voor je de vorm verwijdert.

TG Facebook Comments

1-20-2021
Geplaatst in zoetigheden