Als er toch iets tot onze culinaire tradities behoort dan zijn het wel de Goudse stroopwafels. Naar het schijnt ooit begonnen als koekkruimels die aan elkaar geplakt werden met stroop. Bedoeld als kruimelige armeluis koek is de stroopwafel inmiddels uitgegroeid tot een soort van nationaal symbool. Ik koop wel altijd de echt lekkere Goudse stroopwafels op de markt en niet die uit de supermarkt.

Recept Goudse stroopwafels

 Ingrediënten  

500 gram bloem 

250 gram gesmolten boter 

150 gram witte basterdsuiker 

50 gram gist 

een ei 

een beetje lauwe melk     

300 gram donkere basterdsuiker 

75 gram boter

1 theelepel kaneelpoeder

500 gram stroop  

Foto: VVV Gouda

Bereiding

Voeg alle wafel-ingrediënten samen en kneed er een stevig beslag van. 

Laat het deeg drie kwartier rijzen op een vochtige warme plek. 

Kneed het deeg opnieuw en verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een  knikker. Laat deze even rusten.

Maak nu de vulling door de stroop te verwarmen. Meng de andere ingrediënten er door heen.

Leg dan een balletje deeg in een wafelijzer en bak het aan beide kanten gaar. 

Haal de wafel uit het ijzer en snijdt meteen open. Dat is even lastig, want de koek is flink warm. Maar, wacht niet te lang anders breken ze. 

Besmeer dan de ene helft met de vulling en druk de andere helft er meteen op. Werk door tot je alle koeken gevuld hebt. En geniet ervan. Ze zijn zo op!

Geschiedenis van de Goudse wafel.

Eigenlijk is er niet bekend wie wanneer de eerste stroopwafel, toen nog stroopwafel geheten, bakte. Men schat dat dit omstreeks 1850 is geweest. Later waren er een aantal bakkers in de stad die de koek maakten en weer later ontstonden de fabrieken. men vermoed dat voordat de wafel werd uitgevonden er al een koek was bestaande uit koelkruimels en stroop. Dit zou een armenkoek zijn. Maar zoals met veel alledaagse historie is het bewijs hiervoor niet aanwezig. De koek van de wafel wordt gebakken in een wafelijzer. Er zijn meer Hollandse koeken die met een wafel gebakken worden. Dit noemen ze ook wel ijzerkoeken, naar het wafelijzer.

Wil jij een keer een stroopwafelfabriek bezoeken? Check dan deze site voor info.

TG Facebook Comments

3-14-2020
Geplaatst in zoetigheden