De lekkerste puree maak je natuurlijk zelf. Ook al at ik de lekkerste puree ooit, in een kleine Franse bistro in Monte Carlo. Deze puree was superzacht, romig en luchtig tegelijk. Ik heb enorm mijn best gedaan om dat precies zo na te maken en ik ben aardig in de buurt gekomen al zeg ik het zelf. Voor dit recept gebruik ik lekkere bloemige Hollandse aardappelen zoals Eigenheimer of Doré. En als je de in de schil kookt en dan blijven de voedingsstoffen ook nog eens goed in de aardappel zitten in plaats van in het kookvocht. En daarna knijp ik de aardappelen fijn in een aardappelknijper. Dat is effe een klusje, want je moet flink knijpen. Maar je krijgt een veel fijnere puree dan met een stamper. Gebruik alleen nooit een foodprocessor, tenzij je behangplaksel nodig hebt.

Recept de lekkerste puree

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen van ongeveer gelijke grootte
  • zout
  • 3 dl melk
  • 100 gr echte boter ongezouten
  • 50 gr geraspte belegen of oude kaas

Bereiding

Boen de aardappelen goed schoon.

Vul een pan met water en een tl zout en doe daar de aardappelen in. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelen vervolgens 25-30 minuten koken.

Giet de aardappelen af en schil ze terwijl ze heet zijn. Een lastig klusje maar je kunt het.

Doe de aardappels dan in de pureeknijper en vang de puree op in een schaal.

pureeknijper

Verdeel de boter in klontjes.

Verwarm de melk en doe de hete melk bij de aardappels, samen met de klontjes boter. Warm de puree nog even zachtjes op terwijl je hem omroert. Voeg de geraspte kaas toe en roer nog even om. Zodra de kaas gesmolten is, is je puree klaar.

Extra tip voor de lekkerste puree

Verse kruiden zoals bieslook, peterselie of dille zijn ook heerlijk om als laatste toe te voegen als de pan van het vuur is.

TG Facebook Comments

11-4-2020
Geplaatst in aardappelgerecht