Hhmm je gaat dit weekeinde heel goed beginnen met deze overheerlijke Portugese custard taartjes, ofwel Pastéis de nata! Ik at ze lang geleden in Lissabon en nam me toen voor ze thuis ook te maken. Daar kwam het vervolgens jarenlang niet van. Totdat ik ze nu in een reisreportage over Portugal op tv voorbij zag komen. Nu moest het er maar eens van komen. Jeeehh ik heb er geen spijt van. Wat een heerlijke taartjes. Helaas ook calorieënbommetjes, maar dit weekeinde mag dat!! Have fun!
Recept
Portugese custard taartjes
bevat lactose en gluten
Ingrediënten (10 stuks)
1 pak bladerdeeg
5 eidooiers
500 ml melk
1 tl vanille-aroma of 1 vanillepeul
Rasp van een halve biologische citroen (die is zonder waslaagje)
150 gram suiker
50 gr maizena
Extra: limonadeglas, muffinvorm, deegroller
Bereiding
Verwarm eerst de oven voor op 220 graden.
Laat de vellen bladerdeeg ruim tevoren ontdooien.
Vet de muffinvorm in met een beetje boter of olie.
Bestuif een werkvlak en je deegroller met een beetje bloem. Rol het deeg iets uit en steek er met het glas 2 rondjes uit. Bekleed de muffinvormpjes met de rondjes deeg. Zet deze in de koelkast.
Klop de eidooiers in een apart kommetje los met een garde. Voeg de suiker, maizena en de vanille aroma toe. Ik maak mijn eigen vanille aroma door een vanillestokje in een restje whisky te bewaren. Een paar druppels hiervan doet wonderen aan je gebak.
Je kunt ook een vanillepeul nemen. Snijd deze aan de zijkant over de lengte open.
Klop de eidooiers, maizena, suiker en de vanille-aroma tot een glad papje.
Doe de melk in een pannetje en verwarm deze zonder het aan de kook te brengen. Voeg als je de vanillepeul gebruikt deze toe aan de melk.
Voeg het eiermengsel beetje bij beetje bij de warme melk en laat het al roerend opnemen. Laat het mengsel daarna indikken tot je een vla-achtige dikte hebt. Laat het even afkoelen door het pannetje in een bodempje koud water in je gootsteen te zetten! Verwijder de eventuele vanillepeul.
Was de citroen en rasp wat van de schil boven het pannetje. Meng de rasp door de vla.
Haal je muffinvorm uit de koelkast en schep de vla snel in de bladerdeegvormpjes tot iets onder de rand. Zet de vormpjes dan ongeveer 15 min in de oven.
Laat de Portugese custard taartjes vervolgens afkoelen en haal ze uit de vorm.
O ja, nog wel een tip!
Ik had nogal ongeduldig de oven te snel open gezet om de taartjes af te laten koelen. daardoor is de vulling wat ingezakt. Ze smaken er gelukkig niet minder om!
Zin in een leuke workshop dit voorjaar?
Schrijf je ">hier in voor de workshop Conserveertechnieken
op 24 maart 2018
Weckpotten vol lekkers
Leer pickles maken, groenten fermenteren, vlees roken en fruitlikeur maken!
In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!
Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht).