Deze ingemaakte komkommer ziet er wellicht niet zo uit als komkommer maar is het wel degelijk. Tijdens de Coroniacrisis had ik genoeg tijd om in te maken en zo bedacht ik ook om komkommer in te gaan maken. Maar dan door er bolletjes van te maken met zo’n handig meloenlepeltje. Ik vind het er zelf […]

6-11-2020
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

huisgemaakte paté Ooit deed ik een leuke workshop Paté maken bij slagerij Vonk in Baarn. En laatst vond ik in mijn telefoonnotities zowaar de beschrijving van de avond. En ik maar denken dat ik ze kwijt was. Afijn, paté maken is een leuke bezigheid. Natuurlijk is het resultaat niet te vergelijken met de paté uit […]

5-10-2020
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Nutella likeur! Ja echt waar. Dat je zelf likeur kunt maken wist je wellicht wel, maar dat je zelfs Nutella likeur kunt maken is vast nieuw voor je. Ik heb dit recept uit Italië waar ze dol zijn op hun chocolade, hazelnoot uitvinding. Niet zo gek dus dat iemand op het idee kwam er likeur […]

4-21-2020
Geplaatst in Conserveertechniek, recepten
0 reacties

De ingelegde citroen is een ingrediënt dat je in steeds meer recepten tegenkomt. En ik leer je vandaag hoe je deze heerlijke smaakmaker uit de Oosterse keuken zelf kunt maken. Dat is kinderlijk eenvoudig. Je hebt er alleen een maandje geduld voor nodig, maar dan heb je deze zomer een heerlijk ingrediënt gemaakt dat menig […]

5-9-2019
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Wil je je salade een boost geven of je stukje vlees extra smaak geven? Maak dan eens je eigen pickles van rode ui. Deze inmaaktechniek is weer terug van weggeweest. Dat is ook niet raar, want inmaken is makkelijk, snel te doen en heeft een heel eigen smaak. Waarom gebruikte ik rode ui? Deze is […]

2-7-2019
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Oooh als je iets eens moet proberen zelf te maken dan zijn het rillettes. Het is zeg maar de Franse versie van pulled pork. Je conserveert het vlees met eenden-of ganzenvet. Heel vet dus, maar ook verschrikkelijk lekker. Een paar maanden terug kregen we in een restaurant het beroemde mandje stokbrood vooraf. Erbij kwam een […]

2-3-2019
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

De beste wecktips op een rij! Komende zaterdag geef ik weer een workshop conserveertechnieken. Daarin komt ook wecken aan bod. Daar krijg ik ook op mijn blog regelmatig vragen over. Vandaar dat ik vandaag de beste wecktips op een rij zet voor je. Zelf ben ik al een paar jaar in de ban van het […]

Zelf kwark maken is veel goedkoper dan kwark kopen. En het is super eenvoudig om te doen. Je moet tussendoor alleen wachten. Slow cooking dus, maar echt de moeite van het zelf doen waard. Kwark wordt normaal gesproken bereid met stremsel  en zuursel net zoals kaas. Het is dan ook het allereerste stadium van kaasmaken. Niet […]

7-26-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Als er iets makkelijk is dan is het zelf koffielikeur maken. Tijdens de workshop conserveren laat ik de cursisten altijd diverse zelfgemaakte likeuren proeven en leg ik het recept voor koffielikeur uit. Want bij likeur maken conserveer je met alcohol. Thuis schenk ik ook nog wel eens een van mijn zelfgemaakte likeuren na het eten […]

5-9-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Vandaag vertel ik je op Weck Woensdag alles over het fermenteren van kool in het kader van: Hoe maak je zuurkool? Nu denk je misschien waarom zou ik dat doen, die uit een pakje of het zuurkoolvat is toch prima? Nee, de zelfgemaakte is echt veel lekkerder. Niet zo zuur, eerder fris van smaak. Bovendien […]

4-25-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Aardbeien, appel, peer of framboos… elk fruit kun je thuis drogen. En je hebt er echt geen dure droogoven voor nodig. Er zijn tal van andere manieren om thuis aan de slag te gaan.  Het enige dat je nodig hebt is vers en rijp fruit, een scherp mes, eventueel een gewone oven (hoeft niet) en […]

4-18-2018
Geplaatst in Conserveertechniek, Duurzaamheid
0 reacties

Deze zaterdag staat in het teken van de hangop. Komende zaterdag geef ik weer mijn workshop Conserveertechnieken op Hoeve Ravenstein en dan gaan we altijd een kaasje maken. Iedereen vindt dat superleuk en neemt het kaasje dan ook graag mee naar huis. Als ik dan uitleg over hoe je van zuivel kaas kunt maken, dan […]

4-14-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Het is Woensdag Weckdag en vandaag vertel ik je hoe je zelf kruidenazijn kunt maken. Want met kruiden, bloemen, fruit en specerijen kun je in een handomdraai van een gewone azijn een zeer verfijnde en bijzondere kruidenazijn maken die je salade een enorme smaakboost geeft. Zo gaan kruiden en bloemen heel goed met witte wijn […]

4-11-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Hoe rook je zelf knoflook? Dat leg ik je op deze Woensdag Weckdag uit. Je kent de strengen gerookte knoflook vast wel van de gezellige foodhallen. Ze zien er prachtig uit, maar ze zijn ook altijd behoorlijk prijzig. Tja, en zoals met al die producten; je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Het is niet […]

3-21-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

                                    Het is weer Woensdag Weckdag en vandaag deel ik een gouwe ouwe recept voor atjar tjampoer met je. Atjar is een Indonesisch tafelzuur op basis van azijn en een groente waaraan nog allerlei ingrediënten zijn toegevoegd zoals olie, […]

3-14-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Woensdag Weckdag met een heerlijke Knolselderij chutney. Knolselderij is nu volop verkrijgbaar en lekker goedkoop. Dus wat let je om deze heerlijke chutney te maken en lekker te eten bij een stukje gebakken vlees. Of je mengt een eetlepel ervan door de aardappelpuree voor een heerlijke extra smaak. Zelfs op een geroosterde boterham is het een […]

2-28-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Als ik iets lekker vind dan is het wel zelfgemaakte glutenvrije Piccalilly. Bij stamppot, bruine bonen, patat of op een toastje. Het voordeel van de saus is dat je zelf kan kiezen welke groenten je er in doet. Dus het is ook een hele makkelijke manier om restjes groenten uit je koelkast op te maken. […]

2-16-2018
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Deze Makkelijke Maandag staat in het teken van de hangop. Afgelopen zaterdag gaf ik namelijk weer een workshop Conserveertechnieken. Samen met een enthousiaste en gezellige groep gingen we flink aan de slag. Bij de lunch serveerde ik een hangop met verse kruiden als broodbeleg en die viel nogal goed in de smaak. Dus op verzoek […]

6-26-2017
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Maak je eigen aardbeiensiroop, want het is weer volop aardbeientijd. Zo halverwege juni begint het seizoen van de buitenaardbeien. Dat zijn de allerlekkerste! En nu de aardbeien betaalbaar en volop verkrijgbaar zijn kunnen we weer aardbeiensiroop gaan maken. Fruit inmaken op suiker is een conserveertechniek. Tijdens de workshop Conserveertechnieken leg ik je er alles over […]

6-23-2017
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Hhhmmm homemade tomatenchutney. Als ik ergens dol op ben dan is het op chutney. Zeker deze tomatenchutney van tomaten uit blik. Het is zo verschrikkelijk lekker bij een gebakken stukje vlees of bij een kaasplankje. Ik maak altijd een grote pan chutney en zet de gevulde potjes in de kast. Hhmm zo heb ik altijd […]

4-19-2017
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Heb je zin in een leuk kookklusje dit weekeinde? Maak dan eens ingemaakte champignons. Dan heb je een heerlijk hapje voor bij de borrel of een lekkere anti-pasta. Je kunt de champignons ook door een salade doen. Het is maar net wat je wil. Ik maak altijd in op de manier zoals ik dat in […]

4-7-2017
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties

Ooohhh ik heb hier zo’n waanzinnig lekker recept om zelf chilisaus te maken. Hij is pittig en lekker zoet tegelijk. Je maakt deze chilisaus ook nog eens in een handomdraai. Echt makkelijker kan niet. En lekkerder ook niet wat mij betreft. Ik ben echt een beetje verslaafd geraakt aan deze saus. En ik bereid me […]

6-15-2016
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties